Kategorier
Renovering

Allt du behöver veta om fönsterrenovering i Stockholm

Har man fönster av bra kvalitet ska man definitivt satsa på en fönsterrenovering i stället för att byta ut dem. Här kommer några tips för dig i Stockholm.

Har man fönster av bra virke är det bättre att renovera dem än att byta ut dem. En fönsterrenovering kostar mycket mindre än ett fönsterbyte. Inte heller lönar det sig att byta ut fönstren mot mer energisnåla fönster då förtjänsten blir alltför liten. Bättre är att i så fall se till att montera ordentliga tätningslister runt fönstren, och eventuellt också ett extra glas på fönsterbågens insida.

Originalfönster brukar även estetiskt vara det bästa för huset och gör att husets värde bibehålls, speciellt om man har riktigt gamla fönster med munblåst fönsterglas. Därför ska man vara noga med fönsterrenoveringen och inte heller skjuta upp den. Detta eftersom virket kan drabbas av röta. När färgen börjat flagna och kittet spruckit ska man renovera fönstren. 

Kan man göra en fönsterrenovering på vintern?

Bästa tiden att renovera fönstren är så klart under de lite varmare sommarmånaderna. Men en seriös fönsterrenoveringsfirma erbjuder också ersättningsfönster under tiden som renoveringen pågår. Det innebär att man faktiskt kan renovera fönster även på vintern. Fast det kan vara bra att känna till att ersättningsfönster inte är särskilt energisnåla. Inomhustemperaturen kan bli lägre än normalt om man väljer att renovera fönstren när det är som kallast. 

En riktigt erfaren och skicklig fönsterrenoverare kan renovera ett fönster på en timme. Men fönstret ska också oljas för att virket ska bli riktigt motståndskraftigt mot väta. Därefter ska det strykas med flera lager av färg, vilken måste torka ordentligt mellan varje strykning. Därför tar det ofta ett par dagar innan fönstret är färdigt och kan hängas på plats igen. 

Hur mycket kostar en fönsterrenovering?

Fönster som renoveras regelbundet, ungefär vart tionde år, kan hålla i över etthundra år eller mer. På så vis är fönsterrenovering också miljövänligt eftersom man hela tiden återanvänder fönstret. En fönsterrenovering i Stockholm är också prisvärd, särskilt då man jämför med hur mycket ett fönsterbyte kostar. 
Hur mycket en fönsterrenovering kostar beror på hur många fönster som ska renoveras då man vanligtvis får en viss mängdrabatt. Som privatperson kan man använda sig av rotavdraget när man beställer fönsterrenovering. Priset baseras på arbetstiden och materialet och ibland kan priserna också variera mellan olika fönsterverkstäder. Därför lönar sig vanligtvis att ta in flera offerter.