Kategorier
Bygg

Risk för asbest vid rivning i Göteborg

Rivning av hus i Göteborg sköts med fördel av en professionell rivningsfirma med erfarenhet av asbestsanering. Särskilt om huset är av lite äldre modell.

Att riva ett hus av äldre modell kan verka enkelt. Särskilt om det handlar om en totalrivning, och man inte behöver ta hänsyn till att bevara vissa delar av huset. Då är det väl bara att gå loss på kåken själv och demolera hela alltet? Mja, inte riktigt. Om det är ett äldre hus är risken stor att det finns asbest i vissa material i huset.

Asbest är en samlande term för en rad naturliga mineraler, som har mycket stor hälsopåverkan. Byggarbetare har genom åren utsatts för enormt stora (och onödiga) risker för att utveckla cancer på grund av den stora okunskapen om asbest. I dag vet man lyckligtvis mycket mer om detta farliga ämne.

Rivning under säkra arbetsförhållanden

Men varför är detta relevant för att riva hus? Jo, det förhåller sig nämligen så att asbest inte innebär några problem så länge som det är inkapslat i andra material. Men så fort höljet går sönder (till exempel en eternitplatta som spricker) kommer asbesten ut i luften och in i lungorna på alla som befinner sig på platsen.

Detta är en stor anledning till att anlita en rivningsfirma i Göteborg när du ska riva ditt hus. En professionell rivningsfirma är medvetna om risken med asbest, och har goda rutiner på plats för att sanera rivningshuset på ett mycket bra sätt.