Kategorier
Hantverk

Svarta gummiprodukter

Gummiprodukter kan ha olika färg, men varför är gummilister i EPDM så ofta svarta? Är det för att locka lakritsälskare som tänker på lakritsremmar kanske?

För en lakritsälskare kan en gummilist i EPDM-gummi te sig lockande lik en lakritsrem. Den svarta färgen, den lite oljiga glansen… Det är förstås bara skandinaver som hamnar i dessa tankar vid åsynen av en gummilist. Lakritsremmar är en typ av godis som är typisk för oss. Söt lakrits äts förvisso även i andra länder, men den salta lakritsen hittar man ingen annanstans.

Nej, skärpning. Nog om lakrits. Denna korta text skulle ju handla om gummiprodukter, närmare bestämt just gummilister i EPDM. Dessa kan dyka upp lite varstans där du minst anar det. Du öppnar en bildörr och en gummilist i EPDM blottläggs. Du skruvar loss en vattenkoppling och där är den igen.

Syntetiska gummiprodukter

EPDM är ett syntetiskt gummi, alltså inte ett naturgummi som utvinns från gummiträd. EPDM framställs istället på kemisk väg genom en polymeriseringsreaktion som bildar en så kallad sampolymer av propen, eten och en dien-monomer. Materialet är utmärkt för tätningar och packningar eftersom det är elastiskt och mycket tåligt, även i utomhusmiljö.

Varför är då gummilister och andra gummiprodukter i EPDM så ofta svarta, undrar kanske den som inte kan sluta tänka på lakrits. En liten sökning på Internet ger det kryptiska svaret att den svarta färgen är den som oftast ger bäst egenskaper. Detta blir man tyvärr inte mycket klokare av. Kanske är svaret ändå att svarta EPDM-lister lockar kunder som tänker på lakrits. Läs mer om EPDM på denna hemsida: https://www.rubsol.se/